Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen mandag 15.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det er lett å løse ut skred i fokksnøen siden den ligger på lag av kantkorn og rim. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

OPPDATERT mandag kl 10:30: Det er mange steder lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim som ligger under den vindtransporterte snøen. Vind fra ulike retninger har lagt opp fokksnø i nær sagt alle himmelretninger de siste dagene, og de vedvarende svake lagene har stor utbredelse. Det gjør at det er lett for deg som ferdes i fjellet å løse ut i skred i noen heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. februar 2021

I løpet av uken har det kommet en god del nysnø mange steder i regionen, bare i helgen kom det nye 20 cm. Vind fra ulike retninger har dannet myke flak i flere himmelretninger og blåst utsatte formasjoner fri for snø. Andre steder har det lagt seg svært mye snø.

I øst- og sørvendt terreng var det flere steder avblåst ned til skare eller barmark før snøfallet. Lavere enn 400 moh har det stort sett vært barmark frem til snøen kom sist uke. Her er det ingen såle under den nyeste snøen.

Det er flere observasjoner på at det er svake lag av kantkorn og rim under den siste snøen.

Det er meldt inn en god del observasjoner av drønn og skytende sprekker i løpet av helgen. Det tyder på at det er lett å påvirke de svake lagene i snøen.


Fjellvær

Søndag 14. februar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -10 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 15. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS